Shared webhosting

Shared webhosting services zijn sinds een aantal jaren geleden de standaard van webhosting geworden. Wat het precies inhoudt is dat je als gebruiker een maandelijkse, kleine bijdrage betaalt voor een deel van de serverruimte waaraan je deelneemt. De serverruimte wordt beheerd door de hoster. Deze is dus te allen tijde verantwoordelijk voor het goed presteren van de serverruimte en ook voor de veiligheid ervan. Ook voor wat bijvoorbeeld betreft het hacken van een server of website en het voorkomen van technische storingen. Dit zijn echter problemen die bijna niet voorkomen.

 

De voordelen van shared hosting

Je maakt dus gebruik van een webserver, die je dan deelt met de websites van veel andere gebruikers. Hierdoor zijn de kosten erg laag, omdat je met veel mensen gebruik maakt van een grote server. Het is bijvoorbeeld vele malen goedkoper dan zelf voor webhosting zorgen of zelf een server huren. Verder is een groot voordeel van shared webhosting dat degene die de server aanbiedt tevens degene is die hem volledig beheert. Dit is dan onderdeel van de service waar je als gebruiker voor betaalt. Het is wel belangrijk om te weten dat dit voornamelijk handig is voor kleine websites die niet veel bandbreedte nodig hebben. Voor grote websites waar veel dataverkeer wordt gebruikt is shared webhosting geen optie. Nog een voordeel is dat bestanden 24 uur per dag, 7 dagen per week online staan en dus beschikbaar zijn. Een shared webhosting server kan het zich niet permitteren offline te gaan omdat dan in een keer een groot aantal klanten nadelig wordt geraakt, dit zal dan dus ook nooit gebeuren. Verder is het zo dat je jouw website vrij gemakkelijk kunt uitbreiden, omdat je onderdeel bent van een enorme server waar vrije capaciteit is.

 

De nadelen van een shared webhosting pakket

Omdat je als gebruiker de totale capaciteit van een server dus moet delen met andere gebruikers, is er echter wel een beperking op de grootte van die capaciteit. Als iedereen tegelijk zou willen uitbreiden ontstaat er een probleem. In de praktijk komt dit nauwelijks of zelfs nooit voor, maar in theorie is het een nadelig feit van een shared webhosting server. De beperkte opslag waar je als gebruiker van shared webhosting mee te maken hebt is ook zeker nadelig te noemen. Hier kun je vrij weinig aan veranderen, omdat iedereen zo veel mogelijk in de cloud op wil slaan en er nu eenmaal een maximum zit aan een dergelijke server. Wil je meer opslag, dan zul je voor een andere server moeten kiezen. Het kan voorkomen dat andere gebruikers voor problemen zorgen op de server waar jouw website zich ook op bevindt. Denk dan aan netwerkproblemen of netwerkstoringen, waardoor jouw website tijdelijk trager is of even niet helemaal naar behoren functioneert.

 

De afweging bij het kiezen van een hosting partij

De voordelen van shared webhosting wegen voor mensen die starten met hun website zeker zwaarder dan de nadelen en dus is het zeker een aanrader. De problemen die zich voor kunnen doen komen bijna niet voor in de praktijk en de voordelen zijn juist een stabiele garantie.