Hosting op eigen server

Eigen servers zijn veilig, zeer snel en volledig naar jouw wens ingericht door een hoster. Het grootste voordeel is dat je de beschikbare capaciteit volledig kunt benutten. Ook is de snelheid van jouw server niet meer afhankelijk van andere gebruikers, omdat jij de enige gebruiker bent. In overleg met een webhoster kan een server volledig naar jouw eisen worden afgestemd. Deze wensen kunnen ook worden aangepast in de loop der tijd. Het is dus niet zo dat je eerste keuze voor altijd bepalend is.

Noodzaak van een eigen hostingserver

Voor grotere online-organisaties is een eigen server eerder een noodzaak dan een mooie bijkomstigheid. Een veelbezochte website van een groot bedrijf heeft nu eenmaal een sterkere server nodig dan een minder bezochte website van een kleiner bedrijf. Sommige grote bedrijven willen ook meerdere websites onder hun naam beheren, waardoor een eigen server zo ongeveer de enige mogelijkheid is die overblijft. Daarbij, heb je een bedrijf dat omzet genereert door de verkoop van producten, dan is je doel en daarmee de opzet van je website behoorlijk anders dan een website die alleen informatie verschaft. Je moet immers veel producten aanbieden en het aanbod wisselen, een afrekensysteem inbouwen waarmee je weer samenwerkt met andere organisaties die in betaalsystemen voorzien enzovoorts. Ook moet de beveiliging van een verkoopwebsite aan hele andere eisen voldoen qua veiligheid. Dit zijn criteria waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een eigen server. Logischerwijs hoeft jouw website waarbij je zelfgemaakte sieraden verkoopt niet zo gebouwd te worden als de website van een groot warenhuis.

Soorten eigen servers voor webhosting

Een eigen server is mogelijk in de vorm van een ‘Managed Cloud Server’ (MCS). Bij een MCS maak je gebruik van een afgeschermd gedeelte op een fysieke server. Zo heb je geen last van het gebruik van anderen. Dan is er ook nog de ‘Managed Dedicated Server’: een volledige server voor jou als klant. Hierdoor kun je gebruik maken van de volledige capaciteit van jouw eigen server. De laatste mogelijkheid is die van de ‘Managed Hosting’. Dit houdt in dat er een maatwerkserver voor jou wordt ingericht. Er ontstaat een platform door het samenvoegen van een dedicated server en een bepaalde vorm van virtuele infrastructuur, die door de webhoster speciaal voor jou wordt beheerd. Het draait hierbij vooral om de service en het maatwerk wat de webhoster jou aanbiedt.

Welke hosting partij kan u helpen

Het bedrijf dat u begint is daarvoor bepalend.  Stel een duidelijke lijst op met eisen waaraan je website moet voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gevoelige informatie die moet voldoen aan bepaalde wettelijke eisen, veel betalingsverkeer of niet en de gebruikersvriendelijkheid.