Wat is het verschil tussen een internetprovider en hostingprovider?


Een “internetprovider” en een “hostingprovider” zijn 2 begrippen die je vaak (ten onrechte) door elkaar heen hoort. En dat geeft de nodige verwarring. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze begrippen?

telefoon en laptop

Een internetprovider

Een internetprovider is een aanbieder (een provider) dat jou als consument of zakelijke gebruiker – tegen betaling – toegang tot het internet biedt. Steeds vaker bieden deze providers ook telefonie en bellen: de zogenaamde alles in 1 pakketten. Dit wordt ook wel ISP genoemd. Voorbeelden van internetproviders zijn Ziggo, T-mobile, KPN en Telfort. Er zijn verschillende manieren waarop deze providers jou toegang tot het internet bieden.

Internet via ADSL

Bij internet via ADSL (of VDSL) komt het internet binnen via de koperen telefoonlijn. ADSL is bijna overal verkrijgbaar. Doorgaans is dit niet de snelste optie, maar wel het goedkoopste. De max. snelheid is ongeveer 50 Mb/s.

Internet via de Kabel

Kies je voor internet via de kabel? Dan komt het internet binnen via het televisiesignaal. De kabel die ooit werd gebruikt voor het ontvangen van analoge TV wordt nu gebruikt voor internet. Het voordeel van kabel is dat het snel is. Bovendien zijn televisie, tv en bellen allemaal gescheiden. Dus kijk je TV? Dan heeft dat geen invloed op de internetsnelheid. De grootste kabelaar in Nederland is Ziggo.

tablet en computer

Internet via Glasvezel

Kies je voor internet via Glasvezel? Dan komt het internet binnen via flinterdunne vezels, gemaakt van een speciaal soort glas. Dankzij deze kabels kunnen signalen met de snelheid van het licht over enorme afstanden worden verstuurd. Daarom biedt glasvezel internet het snelste internet, tot wel 1000 Mb/s. Glasvezel is nog niet overal beschikbaar. Doe snel de glasvezel postcodecheck, en ontdek de situatie in jouw woonplaats.

Een hostingprovider

Een hostingprovider is een bedrijf dat hosting aanbiedt. De host zorgt ervoor dat jouw website toegankelijk is via hett internet. Zo is er een hostingprovider die deze website “host” en zorgt dat jij deze blog op dit moment kunt lezen. Websites als deze worden op een speciale server gezet. De hostingprovider is er verantwoordelijk voor dat deze server wordt onderhouden, en zorgt dat deze constant verbonden is met het internet. Zo is een website bijna nooit offline.

 

Aanbevolen

hostinghostingproviderinternetinternetprovider